- وحدت امت اسلامی نه تنها در حوزه سیاسی و اجتماعی بلکه در عرصه علم و فناوری نیز خود را نشان دهد و شاهد همکاری جهان اسلام در مقابل توطئه آپارتاید علم و فناوری باشیم.
- امروز جوانان ثابت کردند که میتوان در پرتو حکومت مبتنی بر ارزشهای اسلامی به قلههای علم رسید و جامعه اسلامی میتواند در نانو، انرژی هستهای، سلولهای بنیادی و سدسازی مطرح باشد.
- پیشرفتهای علمی ما نشان داد که جنگ واقعی جنگ ارادههاست و نه امکانات. در ۲۳ فروردین ۸۳، که برای اولین بار جوانان ما به تکنولوژی غنیسازی اورانیوم دست پیدا کردند معدل سنی آنها ۲۶ سال بود.
- تصور پیدایش تمدن بدون رشد علم و فناوری تصور نادرستی است. اگر به فکر احیاء تمدن اسلامی هستیم یکی از پیشفرضهای آن رشد علم و فناوری است.
- همانطور که امام در اوج جنگ به جوانان میگفت جنگ تمام میشود شما بروید به فکر دانشگاه باشید در حال حاضر نیز باید بدانیم وحدت ملی در سایه علم و تکنولوژی حاصل میشود.
- نباید تصور کرد که امروزه دانشگاه فقط مرکز تولید علم است، بلکه به یکی از خاستگاههای مهم تولید فرهنگ نیز تبدیل شده است.
- اگر حضور بخش خصوصی جدی و همکاری بین جهان اسلام افزایش یابد این تعاملات علمی میتواند ما را به قطب علمی در جهان تبدیل کند در نتیجه زمینه تحقق تمدن اسلامی فراهم میشود.
- وحدت حوزه و دانشگاه باید برای خدمت به ملت صورت گیرد. وحدت حوزه و دانشگاه حق طبیعی مردم است و کسی که به این وحدت آسیب میزند به مردم ظلم کرده است.
- ریشه چالشهای بین حوزه و دانشگاه از نظر سیاسی و اجتماعی به زمان مشروطه برمیگردد. ریشه روابط وحدتگونه بین حوزه و دانشگاه نیز در حوزههای فرهنگی، سیاسی و عاطفی هم در دوران انقلاب اسلامی است.
- گرایش به دین و اخلاق در مراکز تحقیقاتی در سطح دنیا افزایش پیدا کرده است و این موضوع به این دلیل است که سوءاستفاده از علم و تکنولوژی افزایش پیدا کرده و آزمایشگاهها توانایی ندارند به سوالات بنیادین که باید از دین پرسیده شود، پاسخ دهند.
- تیم مذاکره کننده ایران پس از ماهها تلاش توانست محرومیتها در استفاده از انرژی هسته ای را تبدیل به محدودیتها کنند و این ارزشمند است.
- ایران در شرایط پس از برجام نیز قطعا نیازمند توجه به تاکیدات رهبری درباره اقتصاد مقاومتی است تا متکی به اقتصاد نفتی نباشد.
- دروس مقطع تحصیلات تکمیلی در هیچیک از کشورهای اسلامی به زبان خود آن کشور نیست اما در ایران این امر محقق شده که نشانگر بومی شدن علم در کشورمان است.
- امروز دنیا تبدیل به دهکده جهانی شده و دانش و فناوری اطلاعات و ارتباطات حرف نخست را می زند لذا در این بعد باید خود را تقویت کنیم تا از شبیخون فرهنگی دشمن آسیب نبینیم.
- دانشجویان ایرانی که در دیگر کشورها تحصیل می کنند باید سفیران فرهنگی باشند و در این راستا فرهنگ ایرانی اسلامی را در دیگر کشورها گسترش دهند و خط امام راحل را در پیش گیرند.
- رنسانس علمی در کشور ما آغاز شده است و در شرائطی که تمدن غربی دچار سالخوردگی شده است تمدن اسلامی رو به شکوفایی نهاده است و طبیعی است که یک تمدن اگر برای بقاء خود برنامه داشته باشد هیچ چیز نمی تواند مانع آن شود ولی اگر برای بقاء خود برنامه نداشته باشد از درون آمادگی برای مرگ پیدا می کند و زوال آن نیاز چندانی به عوامل بیرونی نخواهد داشت.
- ما نیاز به نوعی دیگر از تحول کیفی در علوم داریم که به هیچوجه قابل ارجاع به کمیت نیست و آن چیزی نیست جز توجه به نسبت میان علم و فرهنگ. متفکران بزرگ بشری بخصوص در ده های واپسین قرن گذشته بر نسبت میان علم و فرهنگ تاکید دارند و بر این باورند که فرهنگ و تمدن یک جامعه نقش بسزایی در نوع علوم مربوطه دارد و ما نیز باید در جهت توسعه کیفی علوم در پرتو جهان بینی توحیدی برنامه ریزی کنیم.
- مهمترین بایسته در نسبت علم و فرهنگ که امروز مورد اذعان همه اندیشمندان مربوطه قرارگرفته است نهادینه کردن بینش توحیدی در بنیان های علوم مختلف می باشد و آثار چنین نگرشی را به خوبی می توان از هم اکنون حدس زد. و این مهم از طریق اعتماد به نفس و شجاعت نظریه پردازی و جرأت نقد متون ترجمه ای و نگاه اجتهادی به معارف اسلامی، نو اندیشی و واقع بینی در چارچوب اصول قابل دستیابی خواهد بود.
-
من همواره دو باور نسبت به دانشجوها داشته ام. اول این که دانشجوهای ما بر خلاف باور برخی افراد و جریان ها بچه های متدینی هستند. دوم این که اگر تصور کنیم هر حرکت سیاسی ای در دانشگاه ناشی از یک برنامه ریزی براندازانه قبلی است، دچار اشتباه شده ایم. دانشجو جوان است و جوان هم به دنبال کشف حقیقت است.
-
من همیشه به مسؤولین دانشگاه ها توصیه کرده ام که با دانشجویان مثل بچه های خودتان رفتار کنید. با این نگاه و این شیوه به لطف خدا توانستیم سال ها ارتباطات دو سویه خوبی با دانشجوها داشته باشیم.
-
در این ۸ سال که مسؤولیت نهاد نمایندگی ولی فقیه در دانشگاه ها را بر عهده داشتم معمولاً اگر از طرف رییس و یا کادر دانشگاه برای سخنرانی دعوت می شدم نمی پذیرفتم اما اگر همین دعوت از طرف یکی از تشکل های دانشجویی بود، سعی می کردم هر طوری شده دعوتشان را رد نکنم.
-
حضور روحانیت در دانشگاه می تواند یک حضور سربلندانه و سرفرازانه باشد و این در صورتی است که با این حضور نقش اصیل روحانیت ایفا شود نه نقش حراست و بازرسی دانشگاه. دانشجو باید احساس کند که روحانیت در دانشگاه پناهگاه اوست و در مشکلات شخصی ، سیاسی و . . . می تواند بیاید و با او مشورت کند.
-
البته ما منکر عملکرد بد تعدادی از مسؤولین و کم کاری ها و عملکرد ضعیفشان نیستیم اما قسمت دردآور ماجرا این است که حتی عملکرد و کارکردهای خوب و سازنده این انقلاب هم برای جوان ها بازگو نشده است. اگر توجه کافی و وافی به این مسائل شود بسیاری از مشکلات آن ها حل می شود. حوادث جاری منطقه نیز شاهد بسیار گویا بر کارآمدی نظام جمهوری اسلامی بود، به ویژه مقایسه وضعیت کنونی کشور با کشورهای منطقه که اکثراً دچار بحران بوده و امنیت و پیشرفت های متنوع علمی و سیاسی و اجتماعی کشور ما گواه خوبی بر این معناست.